Bitcoin Futures Handelaren wedden op Bullish Price Action, maar niet te snel.

De openstaande rente op Bitcoin-futures staat momenteel op een historisch hoog niveau, omdat handelaren meer voordeel verwachten van de spotprijs van BTC.

De Bitcoin (BTC) termijnhandel staat sinds 21 juli op een hoog niveau, waarbij zowel de Chicago Mercantile Exchange als Bakkt aanzienlijke stijgingen in volume en open rente voor hun contracten zien. Deze heropleving van de BTC futures komt omdat de spotmarktwaarde van de grootste crypto per marktkapitalisatie een nieuwe hoogte van 2020 heeft bereikt.

Twee maanden na het halveringsevenement van mei 2020 begint BTC tekenen te vertonen van de verwachte bullish advance. Bitcoin stelt gewoonlijk een nieuwe recordhoogte vast in het jaar na een daling van de bloembeloningssubsidie, waarbij BTC-optimisten aangeven dat de trend zich zal doorzetten.

Te midden van de huidige positieve prijsactie voor Bitcoin lijkt het bullish sentiment in de BTC-futures-markt op gang te komen. Long posities zijn momenteel bijna 9 tot 1 keer groter dan shorts, wat betekent dat elke significante neerwaartse retracement een cascade van liquidaties op optimistische weddenschappen zou kunnen zien, vooral voor handelaren met longlengtes met een hefboomwerking op de achterkant. Medio maart 2020 daalde de marktpaniek als gevolg van de COVID-19-pandemie tot $3.800. Deze daling veroorzaakte een cascade van gedwongen liquidaties, vooral op derivatenbeurzen zoals BitMEX.

De prijs van Bitcoin bereikt een nieuw hoogtepunt in 2020.

De prijsstijging voor BTC komt te midden van een heleboel positief nieuws voor de crypto-ruimte met het United States Office of the Comptroller of the Currency waardoor nationale banken cryptocurrency custody diensten kunnen aanbieden. Grote economieën zijn ook in de richting van stimuleringspakketten gegaan om de verstoringen als gevolg van de aanhoudende coronaviruspandemie te verlichten. De leiders van de EU hebben al een uitgavenplan van 2 biljoen dollar goedgekeurd, waarbij bijna de helft van het gereserveerde bedrag is bestemd voor de ondersteuning van de economieën die het hardst door de COVID-19 zijn getroffen. In de VS hebben de wetgevers gewerkt aan een nieuwe ronde van stimuleringsbetalingen, die tot 3 biljoen dollar kunnen oplopen.

Met de Amerikaanse Federal Reserve die meer geld in een maand drukt dan in de afgelopen 200 jaar, lijken de investeerders scherp te zijn op het afdekken van het bijbehorende risico van valutadeficiëntie. Dit sentiment lijkt te zorgen voor een aanzienlijke wind in de rug voor toevluchtsoorden zoals BTC en goud. De stijging van Bitcoin Profit naar een nieuwe high in 2020 viel ook samen met het vestigen van een nieuw prijsrecord voor goud per ons. Inderdaad, het edelmetaal is bijna de grens van $2.000 gepasseerd, met zilver ook op het hoogste niveau in meer dan zeven jaar.

De CME BTC futures rente zet een nieuwe recordhoogte in.

Zoals eerder gemeld door Cointelegraph, is de open belangstelling voor Bitcoin futures gestegen in combinatie met de winst op de spotmarkt. Volgens gegevens van het crypto-derivatenanalyseplatform Skew staat de open rente voor CME BTC-futures op een recordhoogte van $740M.

Een week na „Zwarte Donderdag“ daalde de CME Bitcoin Futures Open Interest bijna tot het laagste niveau in drie maanden. Echter, toen de spotprijs zich in de weken daarna herstelde, daalde ook de open rente in CME’s cash-settled BTC futures contract tot de helft van de maand mei. Aangezien de blokloperssubsidie geen onmiddellijke koerswinsten teweegbracht, nam OI opnieuw een belangrijke dip. Destijds werden de kleinhandelaars in crypto-derivaten geliquideerd voor een bedrag van ongeveer $1,3 miljard, omdat de BTC-prijs terugliep van $10.000 naar het $8.600-steunniveau.

Het is misschien interessant om op te merken dat terwijl OI op de stijging is, het handelsvolume aanzienlijk is afgekoeld in de loop van de laatste dagen van juli. De zelfde tendens kan voor Bakkt worden waargenomen, met open rente bij een hoogte van $22 miljoen, maar het handelsvolume is op een neerwaartse dia voor zowel zijn contant geld als fysisch geregelde toekomstcontracten geweest.

Inderdaad, de stijgende OI in Bitcoin futures is representatief voor de trend die gezien wordt in de crypto-derivaten arena als geheel. Volgens het Q2 2020-rapport onthulde het marktanalyseplatform TokenInsight dat de OI van cryptoderivaten in de hele markt steeg van $2,62 miljard naar $5,53 miljard in het tweede kwartaal van 2020. Typisch, hoge OI en laag volumepunt in de richting van meer exposure-gedreven activiteit dan de eigenlijke handel. Vaak geeft dit scenario aan dat handelaren op zoek zijn naar een korte Bitcoin-prijs.

Echter, volgens gegevens van het on-chain analytics platform Datamish.com is de verhouding tussen het percentage long en short in 2020 bijna op het hoogste niveau. Deze trend suggereert dat handelaren verwachten dat Bitcoin nog steeds ruimte heeft voor meer voordeel. Joe DiPasquale, de CEO van het crypto hedgefonds BitBull Capital, vertelde Cointelegraph dat de hoge OI wijst naar traders die een dreigende opleving van de volatiliteit verwachten:

„Op dit moment bevindt Bitcoin zich op een kritisch niveau. Als het een week of langer boven de $11.000 blijft, kunnen we verdere appreciatie verwachten. Het zal echter slechts rond de $15K zijn dat we de werkelijke retail FOMO en de mogelijkheid van een parabolische stijging kunnen verwachten.

Voor Adam Todd, de CEO van de crypto-derivatenbeurs Digitex Futures, betekent de stijgende OI dat er meer geld naar de Bitcoin-futures-markt stroomt. In een gesprek met Cointelegraph verklaarde Todd: „Over het algemeen betekent een stijging van de open rente dat de prijs ook zal stijgen als er nieuw geld op de markt komt.“ De stijgende open rente te midden van een dalend volume wijst er ook op dat handelaren ervoor kiezen om langere wachttijden aan te houden. Nu de Bitcoin-prijsvolatiliteit tot een historisch dieptepunt daalt voordat de huidige stijging zich voordoet, zouden kortetermijnfondsen onrendabel zijn geworden.

Crypto-derivatenhandel in aantallen: Eerste helft van 2020

De stijgende OI voor CME en Bakkt is een van de vele aanwijzingen voor toenemende institutionele activiteit in Bitcoin en crypto in het algemeen. Grayscale, het grootste cryptocurrency hedgefonds, heeft onlangs haar totale vermogen onder beheer zien stijgen tot $5 miljard.

Het AUM van Grayscale is in amper een week tijd met ongeveer 500 miljoen dollar gegroeid om de stijging van meer dan 1,4 miljard dollar die in de eerste helft van 2020 werd opgetekend, nog te verhogen. Terwijl de Grayscale Bitcoin Trust nog steeds het meest dominante product in de catalogus van het bedrijf is, zijn de aandelen van Litecoin (LTC) de afgelopen maand gegroeid, wat duidt op een zekere institutionele honger naar de zevende grootste crypto door marktkapitalisatie. De stijging van het aandeelhouderschap van Litecoin viel samen met het feit dat LTC de koerswinsten van Bitcoin bijhield, zelfs toen andere altcoins rood werden. In zijn commentaar op de vooruitzichten op een grotere institutionele betrokkenheid bij Bitcoin, merkte Todd op:

„Ik denk dat de recente doorbraak van Bitcoin, vooral in een tijd waarin de traditionele markten zo onzeker zijn, er zeker toe zal leiden dat meer institutionele beleggers een tweede, derde of zelfs vierde blik zullen werpen op het toevoegen van BTC aan hun portefeuilles. Instellingen zullen echter waarschijnlijk wachten op een prijscorrectie, in tegenstelling tot retailbeleggers zullen ze niet achter een rally aanzitten“.

Bitcoin opties OI ook in de lift zitten.

Naast de futures heeft de OI voor Bitcoin-opties ook een vergelijkbare toename gezien. Van de $2,2 miljard aan totale openstaande rente voor BTC-opties is Deribit goed voor $1,79 miljard, wat neerkomt op een 80% dominantie van de markt. Net als bij de futures gebeurt ook hier de stijgende OI voor BTC-opties naast een daling van het handelsvolume. Naast het domineren van de Bitcoin-opties OI, controleert Deribit ook meer dan 90% van het handelsvolume van de markt, een stijging ten opzichte van de 60% dominantie die in het tweede kwartaal van 2020 werd bereikt.

Gegevens van Skew laten zien dat de put/call ratio van de Bitcoin-opties, oftewel PCR, gestaag begint te stijgen. Een stijgende PCR duidt typisch op een bullish sentiment, en bij 0,63 lijken traders meer opwaarts te verwachten voor BTC. Echter, wanneer PCR de 1.0 markering begint te naderen, vormt een tegengestelde interpretatie voor de indicator, aangezien hoge PCR-waarden meestal front-run de opkomst van bearish sentimenten zoals gezien in mei voor het halveringsevenement. In de aanloop naar de halvering van 2020 steeg de Bitcoin-optie PCR naar 0,81, het hoogste niveau in 2020. Een paar dagen later beleefde BTC een terugval van $10.000 naar het prijsniveau van $8.600.

Een gelijkaardige situatie deed zich voor de laatste keer dat de BTC-opties PCR bijna 1,0 bereikten, namelijk eind juni 2019. Bitcoin ging op een neerwaartse spiraal voor de tweede helft van 2019, en eindigde het jaar op $7.300. Als de trend aanhoudt, dan kan de huidige opwaartse prijsactie worden onderbroken door een aanzienlijke terugtrekking. Volgens DiPasquale is zo’n terugval te verwachten:

„Bijna alle snelle schommelingen worden gevolgd door een terugtrekking, die gezond is voor de markt, omdat het nemen van winst het mogelijk maakt voor investeerders/handelaren om pauzes te nemen, en nieuw kapitaal kan de markt betreden als er een verdieping wordt bereikt. Op dit moment vormt de zone tussen $10.000 en $10.500 een solide steunzone voor eventuele pullbacks.“

De 106.000 BTC (~1,2 miljard dollar) in Bitcoin futures en opties die op 31 juli afliepen, zouden ook enige invloed kunnen hebben op de prijsactie in het derde kwartaal van 2020. Voor Bitcoin-opties is er in augustus en september nog steeds meer dan $1,4 miljard aan openstaande rente beschikbaar voor de handel.

Nu Bitcoin breekt met zijn zijdelingse accumulatie, zou de handel in crypto-derivaten een heropleving kunnen zien in Q3 2020. Volgens het TokenInsight-rapport, bedekte de crypto-derivatenhandel $2 biljoen voor het tweede kwartaal op rij, wat resulteerde in „een jaar-op-jaar stijging van 165.56% vanaf het tweede kwartaal van 2019“.

Met $2.159 triljoen in volume, vertegenwoordigden de crypto-derivaten ongeveer 27.4% van de totale cryptocurrency handelsmarkt, zoals die door TokenInsight wordt gemeld. Ondanks de windstilte in prijsactie voor ongeveer de helft van de periode, zag het crypto-derivatengebied nog een marginale verhoging terwijl het vlekvolume 18% daalde.